top of page

"Шевченко від А до Я": видана книга для родинного читання


Книга для родинного читання «Шевченко від А до Я», завдяки якій діти та дорослі не просто дізнаються про талановитого живописця, прозаїка, поета, драматурга, співака, актора, скульптора та фотографа Тараса Шевченка, а й полюблять його як близького друга, вийшла друком у «Видавництві Старого Лева». Текст до видання написав Леонід Ушкалов - відомий шевченкознавець, наш земляк родом із Краснопілля на Сумщині. Проілюструвала – художниця Анастасія Стефурак.

Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це можна дізнатися, відкривши абетку-енциклопедію «Шевченко від А до Я». Видання впорядковане за ключовими словами, розміщеними за алфавітом. І кожне слово – ключ до біографії та життя Шевченка.

«Пропозиція написати цю книжку була мені приємна зокрема тому, що це мало бути видання для дітей, точніше, книга для читання у родинному колі, – зауважив професор Ушкалов. – Чудовий формат! Я кинув усі свої справи й на одному подихові написав «Шевченко від А до Я». Які у ній гасла? Спершу «Автопортрет», потім «Бог», «Весна», «Горизонт», «Ґравюра», «Дружба»… Далі йдуть, зокрема, «Історія», «Кіт», «Море», «Тополя», «Україна»… Аж до «Янгола». Чому я обрав саме ці, а не інші, гасла? «Автопортрет» – тому що Шевченко намалював понад три десятки автопортретів. «Бог» – тому що творчість великого поета пройнята трепетним відчуттям присутності Абсолютного. «Весна» – тому що всі найголовніші події в житті Шевченка сталися навесні… І всі ці гасла мали створити у дитячій та дорослій уяві одну-єдину цілісну картину життя, сповнену світла, радості, любові, віри й надії, а ще – відкритості до світу. І, мені здається, художниця Анастасія Стефурак дуже тонко відчула оцю мою основну настанову й зуміла втілити її в просто розкішний візуальний ряд».

«У книзі «Шевченко від А до Я» я намагалась побачити та показати Тараса Григоровича різним: маленьким, юним, веселим, романтичним, зрілим, – розповіла Анастасія Стефурак. – Ми можемо побачити Шевченка, який, загорнувшись у плед, читає Шекспіра й попиває чай; Шевченка, який бачив фламінго і пеліканів, який малює та співає; його улюблені страви й елементи одягу. Також мені хотілось показати Шевченка-митця, використати його художній спадок: ескізи, гравюри та живописні картини у книжці. На початку книги можна побачити кобзу, інструмент кобзарів, використаний тут як символічний образ. Отвір у вигляді шестипелюсткової квітки використаний як декоративний елемент впродовж усієї книги. Його ми бачимо і на фонових паттернах, і як квітку, що «росте» на сторінках. На обкладинці зображено Шевченка, що тримає в руках розгорнутий Кобзар, серцевина якого – квітка кобзи, що «вростає» в образ Шевченка. Гілки цієї квітки – перо, пензель, олівець та різець, уособлюють вміння й таланти Тараса Григоровича».

"Шевченко від А до Я" - це третя абетка-енциклопедія з серії видавництва (дві попередні книги розповідали про Івана Франка та Митрополита Андрея Шептицького). На черзі – Леся Українка та Богдан-Ігор Антонич.

Поо автора. Леонід Ушкалов – літературознавець і письменник, доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Автор численних академічних праць в галузі української літератури, філософії та богослов’я. Відомий знавець Тараса Шевченка та Григорія Сковороди.

Джерело: ЛітАкцент

Соціальні мережі
bottom of page